PRZYNĘTA: czerwone robaki, denrobena, rosówki, ochotki, larwy owadów, mniejsze małże, ciasto z chleba, parzona pszenica, ziemniaki i groch
RODZINA: karpiowate
WYSTĘPOWANIE: Europa z wyjątkiem północnej Skandynawii i północno-wschodniej części Europy, Syberia; w całej Polsce w stawach i wolno płynących rzekach
SIEDLISKO: za sprawą sztucznego zarybiana rozpowszechniony w licznych zbiornikach; płytkie zbiorniki wodne o spokojnej wodzie, wyrobiska gliny, torfowiska, stawy naturalne i jeziora; lubi muliste dno z obfitą roślinnością i dobrze nagrzane stanowiska; w głębszych akwenach spotykany głównie w strefie przybrzeżnej; w rzekach w zatoczkach i starorzeczach; skrywa się wśród roślinności, rzadko wypływając na czystą wodę
BUDOWA ZEWNĘTRZNA: ciało wydłużone, lekko spłaszczone po bokach, z drobnymi łuskami; jeden szereg zębów gardłowych; barwa brunatnozielona o charakterystycznym złotym połysku; długość najczęściej około 30cm
POKARM: drobna fauna denna: larwy owadów, robaki, ślimaki, skorupiaki
TRYB ŻYCIA I ROZRÓD: ryba osiadła, przywiązana do raz wybranego siedliska; w strefie przybrzeżnej ma obrane stałe miejsca żerowania; tarło od połowy czerwca do połowy sierpnia; w tym czasie ikrę składa kilkakrotnie w miejscach o obfitej, miękkiej roślinności, do której przyklejają się jaja
TECHNIKI ŁOWIENIA: do połowów w wolnej wodzie standardowe wędzisko, żyłka 0,15-0,20 mm, haczyki 7-12, dobrze wyważony spławik, kołowrotek o szpuli stałej; do połowów w miejscach o bujnej roślinności wodnej – mocne elastyczne wędzisko, najlepiej dłuższe, żyłka 0,25-0,35 mm, podbierak
a) metoda bez obciążania, z przynętą utrzymywaną tuż nad dnem
b) metoda na przystawkę – ze spławikiem i bez, z lekkim przelotowym ciężarkiem
REKORDOWY OKAZ: 4,50 kg, 65 cm
LIMIT DZIENNY: 4 sztuki; łączna ilość gatunków: brzana, boleń, certa, głowacica, karp, lin, lipień , łosoś, pstrąg potokowy, sandacz, sieja, sum, szczupak, troć, węgorz – 10 sztuk
PORADY DODATKOWE: gdy pogoda sprzyja, można je łowić już w marcu – zaczynają żerowanie jako jedne z pierwszych; najbardziej udane połowy w mętnej wodzie w ciepłe i lekko pochmurne dni; w sierpniu, wrześniu i październiku połów wyłącznie na małe przynęty; miejsca, w których bytuje lin, nie ułatwiają jego złowienia: niewielka głębokość wody, muliste dno, gęsta roślinność, bliskość brzegu – bardzo łatwo jest je wypłoszyć nawet niewielkim ruchem; uwaga – w takich warunkach niewskazana jest nadmierna ilość zanęty: wystarczy garść kukurydzy lub pokrojonych czerwonych robaków dziennie, lecz systematycznie przez dłuższy czas (najpierw pojawią się płocie, wzdręgi, a dopiero potem liny); wymaga dłużej obserwacji łowiska; czerwone robaki i rosówki są najbardziej pewną przynętą na lina
Napisz do nas!
Jeśli mają Państwo jakiekolwiek pytania, bądź wątpliwości, chcą Państwo dowiedzieć się czegoś więcej na temat naszej oferty bądź podzielić się uwagami. Prosimy o kontakt, a my chętnie udzielimy odpowiedzi.Przedsiębiorstwo Rolno-Przemysłowe
EKAGRO
ul. Pogodna 23, Krępa Słupska,
76-200 Słupsk
tel. +48 /59/ 8472626
fax +48 /59/ 8472677
e-mail: biuro@ekagro.pl