Tel. +48 59 84 72 626 Mapa dojazdu
  • magyar nyelvű változat
  • česká verze
  • versione italiana
  • русская версия
  • english version
  • standard hochdeutsch
  • wersja polska


Miętus (Lota lota)

PRZYNĘTA: pęczki czerwonych robaków, żywe i martwe ryby (np. głowacz), kawałki mięsa

RODZINA: dorszowate

WYSTĘPOWANIE: w typowej formie w Środkowej i Wschodniej Europie oraz północnej Azji; w Polsce niezbyt licznie we wszystkich wodach śródlądowych, w zatoce Puckiej, Pomorskiej i Zalewie Szczecińskim i Wiślanym, w przybrzeżnych wodach Bałtyku

SIEDLISKO: jedyny gatunek z rodziny dorszowatych przystosowany do życia w słodkich wodach; głównie średnie i dolne odcinki wód pstrągowych; czyste, dobrze natlenione wody; miejsca o twardym dnie – piaszczystym, żwirowatym lub kamienistym; rzeki, zbiorniki zaporowe i jeziora

BUDOWA ZEWNĘTRZNA: ciało wydłużone, charakteryzujące się przekrojem okrągłym w części przedniej i mocno spłaszczonym w części tylnej, przykryte bardzo drobną łuską, zwieńczone małą głową o drobnych oczach; barwa oliwkowozielona po brunatną, biały brzuch; z reguły około 60 cm długości, waga między 0,5-1 kg

POKARM: inne ryby i ikra, larwy owadów, bezkręgowce

TRYB ŻYCIA I ROZRÓD: prowadzi nocny tryb życia, w dzień przebywa w ukryciu; tarło w zimie od grudnia do marca przy temperaturze wody 2-4 stopni C, składa nawet do 3mln jaj

TECHNIKI ŁOWIENIA: zestaw jak na węgorza: wędzisko od 2,7-5 m z kołowrotkiem ze szpulą stałą, żyłką 0,25-0,40 mm, solidnym haczykiem 1-6, większym obciążeniem
a) metoda na przystawkę ze spławikiem i przynętą położoną na dno
b) metoda na przystawkę bez spławika – stosowana najczęściej w jeziorach i zbiornikach zaporowych

REKORDOWY OKAZ: 3,86 kg, 75 cm

LIMIT DZIENNY: 5 kg

PORADY DODATKOWE: mięso miętusa bardzo smaczne, a jego tłusta i delikatna wątroba uchodzi za smakołyk; ryba pobiera przynętę wyłącznie z dna; należy mu ją przystawić możliwie najbliżej pod otwór gębowy; po zacięciu powinno się miętusa możliwie najszybciej oderwać od dna i wyciągnąć z wody; ryba bierze dobrze przez zimę aż do kwietnia; aby zapobiec zamarzaniu przelotki i żyłki podczas mrozów zalecane jest nacieranie ich gliceryną

Idealna przynęta to:

Zobacz więcej
powrót do atlasu ryb

Napisz do nas!

Jeśli mają Państwo jakiekolwiek pytania, bądź wątpliwości, chcą Państwo dowiedzieć się czegoś więcej na temat naszej oferty bądź podzielić się uwagami. Prosimy o kontakt, a my chętnie udzielimy odpowiedzi.




* - w celu wysłania wiadomości wymagane jest wypełnienie wszystkich pól oznaczonych gwiazdką

Przedsiębiorstwo Rolno-Przemysłowe
EKAGRO
ul. Pogodna 23, Krępa Słupska,
76-200 Słupsk
tel. +48 /59/ 8472626
fax +48 /59/ 8472677
e-mail: biuro@ekagro.pl

projekt i realizacja internet SEAisea.pl