Tel. +48 59 84 72 626 Mapa dojazdu
  • magyar nyelvű változat
  • česká verze
  • versione italiana
  • русская версия
  • english version
  • standard hochdeutsch
  • wersja polska


Karp (Cyprinus carpio)

PRZYNĘTA: czerwone robaki, denrobena, rosówki, białe robaki, ziemniaki, ciasto chlebowe, gotowany bób i kukurydza, larwy, ślimaki, parzona pszenica

RODZINA: karpiowate

WYSTĘPOWANIE: niemal cała Eurazja, Ameryka Północna, Afryka Południowa, Indie, Australia i Nowa Zelandia; w Polsce największe ośrodki hodowli karpia znajdują się na Górnym Śląsku, w dolinie rzeki Baryczy, w województwie lubelskim i kieleckim

SIEDLISKO: woda stojąca lub wolno płynąca, płytka, ciepła, z miękką roślinnością; stawy, jeziora, rzeki; w cieplejszych okresach w ciepłej wodzie bliżej brzegu, w zimniejszych – bliżej dna

BUDOWA ZEWNĘTRZNA: w zależności od odmiany: karp dziki – mniejszy i mniej wygrzbiecony niż karp hodowlany, ciało całkowicie przykryte łuskami i bezłuska głowa; karp pełnołuski – jedna z wyselekcjonowanych odmian, silny i wygrzbiecony, bezłuska głowa, ciało pokryte łuskami, barwa różna, może osiągać masę 36 kg i długość około 1 m; karp lustrzeń – wysokie ciało, mała głowa i brak zwartej pokrywy łuskowej; jedynie szereg łusek o nieregularnym kształcie po obu stronach grzbietu wzdłuż linii bocznej; karp bezłuski – karp zupełnie pozbawiony łusek lub mający ich tylko kilka, w pobliżu płetw

POKARM: fauna denna, larwy owadów, ślimaki, wodopójki, pijawki, także glony i nasiona roślin zbożowych i strączkowych

TRYB ŻYCIA I ROZRÓD: niezwykle płodna ryba, tarło kilkakrotnie w ciągu lata; składana ikra przykleja się do roślin; bardzo szybko rośnie

TECHNIKI ŁOWIENIA:
a) metoda gruntowa – mocne wędzisko 3,5-6m, z kołowrotkiem o stałej szpuli i precyzyjnym hamulcu, żyłka – co najmniej 150 m 0,35-0,40 mm, haczyki kute pojedyncze 1-5 lub kotwice 8
b) metoda spławikowa – wędzisko 3,7 m, o krzywej ugięcia 680 g, z kołowrotkiem o szpuli stałej, żyłka o wytrzymałości 5,4 kg i haczykami nr 6-10
c) metody: na przepływankę ze spławikiem lub bez, na przystawkę ze spławikiem lub bez

REKORDOWY OKAZ: 34 kg, 110 cm

LIMIT DZIENNY: 3 sztuki – dla gatunków karp, brzana; 10 sztuk łącznie dla gatunków: brzana, boleń, certa, głowacica, karp, lin, lipień , łosoś, pstrąg potokowy, sandacz, sieja, sum, szczupak, troć, węgorz

PORADY DODATKOWE: połowy od maja, gdy woda osiągnie temperaturę 10 stopni C, do września; zalecana wcześniejsza obfita zanęta – najlepiej z użyciem przynęty, na jaką zamierzamy łowić; aby złowić naprawdę duży okaz, nęcenie powinno trwać nawet 2 tygodnie; jedna z najsilniejszych ryb – po zacięciu należy ją energicznie holować; szczególnie udane połowy tuż przed załamaniem się pogody, raczej przy wysokim niż niskim ciśnieniu, przy stabilnej od dłuższego czasu temperaturze wody; sprzymierzeńcem jest również wiatr, podczas którego karpie są mniej ostrożne – ale tylko zachodni, podczas wiatru wschodniego przestają brać

Idealna przynęta to:

Zobacz więcej
Zobacz więcej
Zobacz więcej
Zobacz więcej
powrót do atlasu ryb

Napisz do nas!

Jeśli mają Państwo jakiekolwiek pytania, bądź wątpliwości, chcą Państwo dowiedzieć się czegoś więcej na temat naszej oferty bądź podzielić się uwagami. Prosimy o kontakt, a my chętnie udzielimy odpowiedzi.




* - w celu wysłania wiadomości wymagane jest wypełnienie wszystkich pól oznaczonych gwiazdką

Przedsiębiorstwo Rolno-Przemysłowe
EKAGRO
ul. Pogodna 23, Krępa Słupska,
76-200 Słupsk
tel. +48 /59/ 8472626
fax +48 /59/ 8472677
e-mail: biuro@ekagro.pl

projekt i realizacja internet SEAisea.pl